Ακόμη και οι πιο έμπειροι οδηγοί δεν γνωρίζουν πάντα όλες τις μικρές διαφορές που κάνουν την οδήγηση πιο εύκολη. Αν είστε νέος οδηγός μπορείτε να γλιτώσετε από προβλήματα αν γνωρίζετε μερικές απλές αλλά σημαντικές συμβουλές. Μάθετε πώς να αποφεύγετε επικίνδυνες καταστάσεις και γίνετε ένας οδηγός με αυτοπεποίθηση

 1. Εξοικειωθείτε με το όχημά σας

Καθίστε στο αμάξι σας και ελέγξτε το. Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε τι κάνει το κάθε κουμπί. Τότε και μόνο τότε θα είστε έτοιμοι να οδηγήσετε με ασφάλεια.

 1. Ελέγξτε αν όλοι οι καθρέπτες είναι σωστά ρυθμισμένοι

Αν οι καθρέπτες σας δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι, εμφανίζεται τυφλό σημείο. Τυφλό σημείο είναι το κομμάτι του δρόμου που δεν μπορείτε να δείτε οπότε μπορεί να μην δείτε ένα αμάξι που βρίσκεται στη διπλανή λωρίδα. Για να εξαλείψετε τα τυφλά σημεία, ρυθμίστε τους πλαϊνούς καθρέπτες έτσι ώστε να μην μπορείτε να δείτε το αμάξι σας σε αυτούς. Ο εσωτερικός καθρέπτης πρέπει να είναι ρυθμισμένος έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πίσω παρμπρίζ. Όταν ρυθμίζετε τους καθρέπτες, πρέπει να είστε στην κανονική σας θέση οδήγησης

 1. Μην οδηγείτε στο τυφλό σημείο κάποιου άλλου

Υπάρχουν πολλοί που αγνοούν το τυφλό τους σημείο και αλλάζουν λωρίδες με ταχύτητα χωρίς να ελέγξουν σωστά ή να σκεφτούν τους άλλους. Αν βρεθείτε σε επικίνδυνη θέση, αλλάξτε τη! Μια επικίνδυνη θέση είναι όταν οδηγείτε από δεξιά και λίγο πιο πίσω από το άλλο όχημα. Το πιθανότερο είναι ότι βρίσκεστε στο τυφλό του σημείο. Μπορείτε να προσπαθήσετε να επιταχύνετε ώστε να βρίσκεστε δίπλα του ή να μπείτε μπροστά από αυτό. Αν δεν είστε έτοιμοι να επιταχύνετε και να μπείτε μπροστά σε άλλα οχήματα, δοκιμάστε να κάνετε το αντίθετο και επιβραδύνετε ώστε να μπορούν να σας δουν στους καθρέπτες τους.

 1. Μάθετε να νιώθετε που βρίσκονται οι τροχοί

Αν θέλετε να αποφύγετε τις λακκούβες στο δρόμο πρέπει να μάθετε να νιώθετε που βρίσκονται οι τροχοί. Το να αισθάνεστε το όχημά σας είναι το κλειδί για να μπορείτε να το ελέγχετε κι είναι εξαιρετικά σημαντικό για ασφαλή οδήγηση. Για κάποιους αυτό βγαίνει φυσικά αλλά για τους περισσότερους από μας υπάρχει ένα εύκολο τρικ για εξάσκηση. Πάρτε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, πατήστε το με το πόδι σας και βάλτε το στο δρόμο. Εξασκηθείτε περνώντας από πάνω του με τον αριστερό και δεξιό μπροστινό τροχό και ανοίξτε το παράθυρο για να ακούτε το μπουκάλι. Με αρκετή εξάσκηση, θα μάθετε να νιώθετε προς τα πού πηγαίνουν οι τροχοί

 1. Παρκάρισμα υπό την καθοδήγηση των παραθύρων και των καθρεπτών σας

Όταν παρκάρετε κάθετα, σταματήστε μόλις δείτε το κράσπεδο του πεζοδρομίου. Έτσι, η απόσταση του αυτοκινήτου και του κράσπεδου θα είναι η ελάχιστη και δεν θα γδάρετε τον προφυλακτήρα

Στο παράλληλο παρκάρισμα, προσέξτε να μην γδάρετε τις ζάντες. Κολλήστε ένα κομμάτι χρωματιστής ταινίας στη μέση, στο κάτω μέρος του παρμπρίζ. Σταματήστε μόλις το σημάδι ακουμπήσει στο κράσπεδο. Στο παράλληλο παρκάρισμα είναι καλύτερο να παρκάρετε με την όπισθεν. Έτσι, το κράσπεδο είναι ορατό στους πλαϊνούς καθρέπτες έτσι ώστε να μην είστε πολύ κοντά σε αυτό.

 1. Μάθετε να οδηγείτε σε κακές καιρικές συνθήκες

Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί και να πρέπει να οδηγήσετε σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οπότε καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι. Εξασκηθείτε ώστε να μπορέσετε να νιώσετε πώς αυξάνονται οι αποστάσεις φρεναρίσματος και να δείτε πώς θα πρέπει να προσαρμόσετε το στυλ οδήγησής σας. Για να υπερνικήσετε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, απλά οδηγήστε σε μια ήσυχη γειτονιά την πρώτη φορά. Ο δυσμενής καιρός την επηρεάζει αλλά θα νιώθετε λιγότερο τρομαγμένοι.

 1. Αφού περάσετε από λακκούβα, στεγνώστε τα φρένα σας

Πριν κι από τις παραμικρές λακκούβες με νερό, καλύτερα να επιβραδύνετε και να περάσετε από πάνω ομαλά παρά να κάνετε μανούβρα ή να αλλάξετε ταχύτητα. Αν περάσετε γρήγορα, υπάρχει πιθανότητα να μπει νερό στη μηχανή και να σταματήσει. Εκτός αυτού, μπορεί να υπάρξει υδρολίσθηση. Τότε είναι που το αμάξι χάνει τον έλεγχο πρόσφυσης. Αφότου περάσετε από μια μεγάλη λακκούβα, μη σταματήσετε τον κινητήρα και μην αλλάξετε την ταχύτητά σας. Δοκιμάστε τα φρένα πρώτα. Πιέζοντας το γκάζι, πιέστε το φρένο λίγες φορές. Η τριβή προκαλεί θερμότητα οπότε το νερό εξατμίζεται από τα τακάκια των φρένων.

 1. Προσέξτε για τις μανούβρες των μεγαλύτερων οχημάτων που βρίσκονται μπροστά σας

Προσέξτε όχι μόνο το αυτοκίνητο μπροστά σας αλλά και αυτά που βρίσκονται παρακάτω όπως φορτηγά και λεωφορεία. Αν αρχίσουν να αλλάζουν λωρίδες όλοι μαζί είναι πιθανό ότι είδαν ένα τροχαίο  ή κάποιο άλλο εμπόδιο. Ακολουθήστε τους αλλάζοντας κι εσείς λωρίδα. Αυτό το απλό τρικ είναι αρκετά εύκολο και απαιτεί μόνο την προσοχή σας αλλά είναι πολύ χρήσιμο.

 1. Αν το αμάξι δεν παίρνει μπρος ανοίξτε τα μεγάλα φώτα

Κάποιες φορές το χειμώνα το αμάξι μπορεί να μην παίρνει μπρος με την πρώτη. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε, καλέστε για βοήθεια ή χρησιμοποιήστε τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Πριν το δοκιμάσετε, διατηρήστε τη μπαταρία σας ανοίγοντας τα μεγάλα φώτα, το ράδιο ή το φλας.

 1. Χαμηλώστε τον εσωτερικό καθρέπτη τη νύχτα

Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν ότι ένας κανονικός καθρέπτης έχει δύο λειτουργίες, τη λειτουργία ημέρας και τη λειτουργία νύχτας. Για να αποφύγετε να τυφλωθείτε από το αυτοκίνητο πίσω σας, αλλάξτε τη γωνία του καθρέπτη τραβώντας προς τα κάτω το μοχλό που βρίσκεται από κάτω.

 1. Ανοίξτε τον κλιματισμό

Ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό, όπως το χειμώνα, ανοίγετέ τον συχνά για λίγο, αλλιώς το ψυκτικό θα διαρρεύσει και οι σωλήνες θα είναι στεγνώσουν.

 1. Να χρησιμοποιείτε συχνά το χειρόφρενο

Ακόμη κι αν δεν παρκάρετε εκεί που ο δρόμος έχει κλίση, να χρησιμοποιείτε συχνά το χειρόφρενο για να το κρατήσετε ζωντανό. Η μόνη εξαίρεση είναι ο πολύ κρύος καιρός. Σε τέτοιες συνθήκες καλύτερα αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το χειρόφρενο ώστε να μην παγώσουν τα τακάκια των φρένων.

 1. Αν ένα αυτοκίνητο στη διπλανή λωρίδα επιβραδύνει ακολουθήστε το παράδειγμά του

Αν δείτε ένα αυτοκίνητο στις διπλανές λωρίδες να επιβραδύνει, πρέπει να κάνετε το ίδιο. Πιθανόν ο οδηγός να θέλει να αφήσει να περάσει κάποιος πεζός ή κάποιο ζώο.

 1. Μην αφήσετε την ψευδαίσθηση της χαμηλής ταχύτητας να σας ξεγελάσει

Σε έναν ευθύ δρόμο, η ταχύτητα φαίνεται σαν να είναι δυο φορές μικρότερη απ’ ότι πραγματικά είναι. Είναι απλά μια ψευδαίσθηση που θέλει να σε κάνει να νομίζεις ότι πας πολύ αργά.

 1. Μην γυρνάτε τους τροχούς εκ των προτέρων όταν στρίβετε αριστερά

Αυτός είναι ένας σημαντικός κανόνας που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ. Είναι επικίνδυνο να γυρίσετε τους τροχούς εκ των προτέρων πριν στρίψετε αριστερά. Πρέπει να είναι στην αρχική τους θέση. Αν ένα αυτοκίνητο σας χτυπήσει από πίσω, μπορεί να σας ρίξει στο αντίθετο ρεύμα όπου η σύγκρουση με άλλα αυτοκίνητα θα είναι αναπόφευκτη.